Slik får du bedre økonomisk kontroll

Sommeren er her og med dagens kronekurs og høye inflasjon er det mange som må låne penger for å finansiere ferien. Selv om dette kan redde drømmeferien så er det viktig å tenke på at pengene skal betales tilbake. Da kan refinansiering være en smart strategi.

Bedre vilkår på lånet

Med refinansiering kan du få gunstigere renter og  bedre oversikt over økonomien din. Når man refinansierer samler man eksisterende lån, vanligvis ved å slå sammen flere smålån til ett større lån eller ved å ta et nytt lån med bedre renter og betale ut gamle lån og kreditter.

Et rentebærende kredittkort er for eksempel ofte mye dyrere enn et forbrukslån. Har du brukt kredittkort mye i ferien kan det være smart å refinansiere kredittkort med et forbrukslån. Enda bedre er det om du kan refinansierer med sikkerhet i bolig – da får du ofte enda bedre villkår.

3 tips før du refinansierer

  • Få oversikt over lånene dine: Sjekk hvilke lån du har og hvor mye du har i forbruksgjeld og kredittkortgjeld på nåværende tidspunkt.
  • Bruk sammenligningssider: Det finnes mange tilbydere av refinansiering, både med og uten sikkerhet, så det er viktig å undersøke hvilke tilbud som finnes på markedet.
  • Søk hos flere långivere – da vet du at du får det beste tilbudet.

Hvorfor refinansiere?

Ved å refinansiere og ha kun ett lån med bedre rente, har du også muligheten til å spare penger på betalingene. Disse pengene kan du bruke til å nedbetale gjelden raskere. Refinansiering kan være gunstig for bedre rentebetingelser og økonomisk oversikt. Ved å slå sammen flere smålån til et større lån, får du bedre kontroll over økonomien. Refinansiering kan være en strategi for å få oversikt og en ny sjanse når det kommer til din privatøkonomi.

Fordeler og ulemper

Det er viktig å nøye vurdere fordeler og ulemper før du tar beslutningen om å refinansiere. Det kan være lurt å gjøre en grundig vurdering av din individuelle situasjon før du tar en endelig avgjørelse. Den største fordelen med  å refinansiere er bedre rentebetingelser: Ved å refinansiere kan du få en lavere rente på det samlede lånebeløpet, noe som kan redusere kostnadene over tid.

Ulemper med refinansiering kan være at du får en lengre nedbetalingsperiode. Dette kan føre til at du betaler mer totalt sett over lånets levetid. Det finnes også risiko for økt gjeld: Hvis du ikke forbedrer dine økonomiske vaner etter refinansiering, kan det være en risiko for å øke gjelden din igjen og ende opp med mer gjeld til slutt. La refinansieringen bli en nystart og sørg for at du holder dine økonomiske mål etter refinansieringen.