Kan man få forbrukslån 18 år?

Når man søker om lån så vil det gjerne være en del begrensninger hos konvensjonelle banker i forhold til hvem som kan ta opp lån. Det samme gjelder ikke alltids for forbrukslån og långivere på nett. På denne siden skal vi se på disse begrensningene og om du kan få forbrukslån som 18-åring.

Hva har alder å si for ditt lån?

Noen långivere har en aldersgrense for hvem de innvilger lån til. Dette er gjerne grenser hvor man må være over 20 til 23 år gammel. Heldigvis er det långivere på nett som kan innvilge lån til de helt ned til 18 år. Årsaken til denne begrensningen er ofte at de på 18 år gjerne ikke har en betydelig fast inntekt så de følger med en risiko for banken i forhold til tilbakebetaling og de ønsker ikke at de som ikke er i stand til å betale tilbake skal ende med gjeld de ikke kan håndtere.

På grunn av at de på 18 år anses som en større risiko kan det være at man får noe høyere renter enn noen som er noen år eldre. Er man over 60 år kan det også være tilsvarende begrensninger og at man kan få høyere renter.

Noen økonomiske tips til de som er unge:

Hvordan får man et forbrukslån?

Før var man avhengig av å gå til fysiske banker for å få innvilget et lån. Nå har det med internett blitt utrolig mye enklere og man har ufattelig mange flere alternativer. Normalt trenger man bare fylle ut et skjema med din opplysninger så vil du få et tilbud basert på dine forutsetninger, type lån, sum og hva denne långivere kan tilby.

På nett kan man altså da sammenligne betingelser mye lettere, men med så mange aktører kan det være tidkrevende hvis man vil sammenligne med mange. Heldigvis kan vi gjøre det meste av denne jobben for deg, hvor vi ser på hva disse långiverne kan tilby og finner de beste betingelsene i forhold til lånet du ønsker.

Hva kan man søke om forbrukslån til?

Til forskjell fra spesifiserte lån som boliglån og billån hvor det er bestemt på forhånd at lånebeløpet skal gå til det, så vil du med forbrukslån ikke nødvendigvis ha en noe spesifikt man trenger lånet til. Selvfølgelig bør du ikke ta opp lån du ikke trenger, men du trenger ikke bekymre deg for om din grunn til å ta opp lån ikke faller innenfor hva som kan innfris. Kredittkort er en form for forbrukslån og man må jo ikke oppgi hva man skal kjøpe før man bruker et slikt kort.

Her får du noen vanlige eksempler hvor forbrukslån kan være nyttig:

  • Om man ikke har tilstrekkelig med penger til å dekke et depositum.
  • Om man har fått regninger utenom det vanlige som kan koste deg masse i gebyrer.
  • Om det oppstår uforutsette utgifter som reprasjon på bil eller lekkasje hjemme.
  • I stedet for å kjøpe på avbetaling gjennom en butikk så kan det være gunstigere med et forbrukslån.
  • I tilfeller der man ikke har hatt anledning til å spare til en ting eller aktivitet, men man vet man fint klarer å betale ned.

Det er bare fantasien som setter grenser på hva man kan bruke et forbrukslån til, men det er viktig at man kun tar opp lån man er i stand til å bemanne. Man bør også unngå flere smålån da man kan ende med mye mer gebyrer. Så før man tar opp et forbrukslån kan det være lurt å vurdere størrelsen på lånet.

Hvor mye koster et forbrukslån?

Hvor mye et forbrukslån faktisk koster bestemmes av flere faktorer. Det første man gjerne tenker på er renter som blir gitt av en rentesats %, men hvor mye denne rentesatsen vil koste deg avgjøres av hvor stort lånebeløpet ditt er og hvor lang tid du bruker på å betale ned lånet. Nedbetalingstiden blir satt når man tar opp lånet, men man kan også betale ned før dersom man har mulighet. For jo lengre man har et lån jo mer vil det koste deg. I tillegg vil man normalt måtte betale gebyrer ved oppstart og hver termin. Ved mindre lånebeløp kan gebyrene koste deg mer enn rentene.

I tillegg kan det være ganske stor forskjell fra långiver til långiver og hvilke forutsetninger du har. Långiveren baserer gjerne betingelsene de vil gi deg på en rekke faktorer. Her er eksempler på disse:

  • Inntekt: Hvor mye du tjener, gjerne basert på de siste 3 årenes skattelister og hvor stabil din inntekt har vært i denne perioden.
  • Gjeld: Om man har eksisterende gjeld og spesielt om man har mindre lån med høye renter så vil dette påvirke hvilket tilbud du får negativt.
  • Livssituasjon: Ting som din bosituasjon og sivilstatus kan i noen tilfeller være med på å bestemme hvilke betingelsene du vil få.
  • Betalingsanmerkninger og inkasso: Om man har slike saker på seg kan det påvirke betingelsene dine veldig negativt og i noen tilfelle føre til at man ikke får innvilget lån. Dersom disse betales ned i sin helhet vil de normalt forsvinne.

Dette kommer gjerne fram gjennom et kredittsjekk, noe som som regel blir gjort når man søker om et lån. Det blir også ofte gjort en kredittsjekk når man betaler for tjenester på etterskudd.

Hva er en kredittsjekk og kredittscore?

Normalt når man søker om et lån så blir det gjort en kredittsjekk. Dette er noe banker i Norge er lovpålagt å gjøre, men det samme gjelder ikke nødvendigvis for långivere på nett. I en kredittsjekk vil et selskap gå gjennom en rekke register som Folkeregisteret, Brønnøysundregistrene, Skattedirektoratet og inkassoselskaper.

Fra kredittsjekken vil det bli satt en kredittscore. Denne kredittscoren gis i en poengsum som eksempelvis kan være 1-5, 1-100 eller 0-1000. Hvor jo høyere score man har jo bedre er det. Det vil fortelle långiver om hvilken risiko det eventuelt er for de å innvilge et lån. Ut fra dette vil de normalt sette sine betingelser.

Hvilke faktorer som bestemmer kredittscoren er blant annet de som er nevnt over; gjeld, livssituasjon, inntekt og betalingshistorikk. Det ligger en del detaljer under disse områdene og hva som vektlegges mest kan variere.

Oppsummering forbrukslån 18 år

Det kan være høyere aldersgrense enn 18 år for å kunne ta opp forbrukslån hos mange långivere. Dette kan man unngå hos flere långivere på nett. Så om du er mellom 18-23 år så finnes det gode muligheter for deg. Vi kan hjelpe deg med å finne riktig lån med de beste betingelsene.