Refinansiering av forbrukslån kan lønne seg

Har man ett eller flere lån så bør du periodevis vurdere å refinansiere disse lånene. Hva som legges i refinansiering kan variere noe, men i hovedsak er det snakk om å endre lånet og dets betingelser. Siden dette åpner for bedre betingelser så er det helt klart penger å spare. Hvordan du gjør dette og hva det kan bety kan du lese mer om på denne siden.

En kort forklaring på hva refinansiering er:

Slik kan du spare penger med refinansiering

Hvor mye et lån faktisk koster kan variere ganske mye og du vil jo selvfølgelig ikke betale mer enn det du må. Kanskje du har opplevd at betingelsene ikke var så gode som du først trodde? Siden det finnes utallige långivere der ute som gir forskjellige betingelser, så burde du stadig undersøke om noen kan gi deg bedre enn det du har i dag.

Det kan også være at rentene i markedet har endret seg, mens ditt lån har de samme rentene. Med et boliglån vil normalt bankene justere din rente i forhold til styringsrenten, men det samme gjelder ikke nødvendigvis for forbrukslån. Dette er en god grunn til å vurdere refinansiering regelmessig da det kan være mye penger å spare.

Få bedre betingelser med samlelån

Har du flere smålån så kan det være veldig lurt å refinansiere disse under et samlelån. Hvis du for eksempel har gjeld på kredittkort, et kjøp på avbetaling og et eget forbrukslån så vil ikke disse bare ha forskjellige renter, men også gjerne egne gebyrer. Har du noen gode fordeler med et slik samlelån:

  • Med et samlelån vil du da kun få gebyrer for ett lån
  • Du vil få bedre forutsigbarhet med én rente og samlet kan renten bli bedre
  • Få mye bedre oversikt over din gjeld

Uansett vil dette generelt være noe som kan lønne seg dersom du har flere lån. Med forskjellige gebyrer, nedbetalingsdatoer, renter og nedbetalingsperioder så blir det vanskelig å se om du har de beste betingelsene som er mulig.

refinansiering av lån og gjeld
Har du men bunke av regingner hver måned, kan en refinansiering gjøre hverdagen litt mindre komplisert.

Hvordan vet jeg om jeg har dårlige betingelser?

Det kan faktisk være vanskelig å si om dine betingelser er dårlige eller ikke. For det er ganske mange faktorer som er med på å bestemme hvilke betingelser du vil få. Et eksempel kan være hvor en med en lav kredittscore kan få 10 % høyere rente enn en med en høy kredittscore. Du må også se på totalkostnadene for lånet med hvor mye du må betale i renter for hele perioden og hva slags gebyrer som følger med.

Den eneste sikre måten å finne ut av om dine betingelser er dårlig på er ved å søke hos flere långivere om refinansiering. Da vil du kunne sammenligne tilbudene du får med dine nåværende betingelser.

Når bør man refinansiere forbrukslån?

Siden det er kostnadsfritt å søke om refinansiering så bør du igjen gjøre dette med jevne mellomrom. Hvor ofte blir opp til deg. Dersom du får tilbud om betingelser som er bedre så er det ingen grunn til å ikke refinansiere ditt forbrukslån.

Men der er noen klare faktorer som spiller inn på hvilke betingelser du vil få. Derfor kan det være lurt å være bevisst på disse om dine forutsetninger skulle endre seg så vet du at det også kan påvirke betingelsene du kan få ved refinansiering. Her er noen faktorer som kan endre seg med tiden.

Dersom man har behov for et større lån

Dersom man trenger mer penger kan refinansiering være et mye bedre alternativ enn å ta opp flere lån. Det gir bedre oversikt samtidig som du kan få bedre betingelser enn du allerede hadde. Skal du for eksempel pusse opp vil det samtidig være en god investering da man faktisk kan tjene på det dersom man skal selge sin bolig i fremtiden.

Det finnes forskjellige typer lån

Det kan være at når du først søkte om lånet så kan det være at du ikke hadde alle de samme forutsetningene til å søke om de samme lånene.

Endring i inntekt

Dersom du øker din inntekt og holder den relativt jevn over tid kan det åpne for bedre betingelser og tilbud fra flere långivere. Med høyere inntekt viser det långiver at du er i stand til å bemanne større lån også.

Endring i gjeld

Om du betaler ned mindre lån og lån med høye renter så vil dette være med å påvirke hvilke betingelser du vil få når du søker om refinansiering. Fordi når du viser at du har en god evne til å nedbetale gjeld så sier det gjerne til en långiver at du er en egnet låntaker.

Finnes det ulemper med refinansiering av forbrukslån?

Generelt er det mange fordeler med å refinansiere lån, men det finnes også noen ulemper. For med refinansiering starter du kanskje en ny periode med et høyere beløp. Da vil du ha gjelden lengre dersom du ikke tilbakebetaler før. I tillegg kan det også være mulig at du får et nytt oppstartsgebyr. Noe som vil gjøre refinansieringen mindre verdt det, spesielt ved lavere beløp.

Uansett er det viktig at man ser over sin situasjon før man tar opp nye lån. Det kan være at man fint kan bemanne lån i dag, men man har ingen garantier for fremtiden. Så man bør være sikker på at man har mulighet til å dekke de månedlige nedbetalingene ut hele nedbetalingsperioden.

Oppsummering om refinansiering av forbrukslån

Det kan lønne seg å se på muligheten for refinansiering av alle lån med jevne mellomrom. Det finnes mange aktører der ute, så du har alltid gode muligheter for å få bedre tilbud enn det du allerede har. Det kan alltid være svingninger i markedet og du vil ikke dra nytte av de som går i din favør dersom du aldri refinansierer. I tillegg koster det deg ingenting å be om tilbud!