Finn ut av hvor mye lån koster med forbrukslån kalkulator

Skal man ta opp lån er det en del man bør forholde seg til, for hvis man ikke er bevisst på de totale kostnadene så kan man fort ende med å betale mer enn det man trenger. Selv om dette er en jobb man kan gjøre i et Excel-ark eller med penn og papir, så kan jobben gjøres mye enklere med et forbrukslån kalkulator på nett. Vi skal se på dette og komme med annen nyttig informasjon på denne siden.

Slik kan du regne ut renten på et lån:

Hvordan regner man ut hvor mye et lån koster?

Selv om en kalkulator på nett kan gjøre mesteparten av jobben med utregning for deg, så kan det være lurt å faktisk vite hva som bestemmer summen. For på denne måten kan du enklere velge riktig långiver i forhold til dine ønsker. Her er hva du må ta med i beregningen:

  • Rentesatsen: Dette er hva som blir oppgitt i prosent
  • Gebyrer: Det følger gjerne med gebyrer for oppstart og for terminer
  • Terminer: Hvor ofte må du betale ned på lånet
  • Nedbetalingsperiode: Jo lengre periode man velger å betale ned over jo mer vil man måtte betale i renter.

Ta for eksempel et lån på 10.000 kr med 10% i rente. Etter et år uten nedbetalinger så vil dette lånet være på 11.000 kr. Men dersom man betaler ned hver måned vil det totale beløpet som rentekostnadene regnes av gradvis gå ned. I tillegg har vi ikke her regnet med gebyrer. Derfor vil ikke rentesatsen være det eneste som avgjør hvor mye lånet vil koste.

Hvilke typer renter har vi?

Renter kommer i flere former og med flere betydninger, for det handler mer om bare en rentesats. Disse brukes i forskjellige i forhold til hvilken sammenheng man snakker om de og du har garantert hørt om flere av disse. Men det er ikke alle typer rente som har like stort praktisk betydning på din hverdag. Her vil du få en liten innføring i noen vanlige former for rente.

Effektiv rente og nominell rente

Hvis vi følger eksemplet gitt over så er det altså forskjell på hvordan man regner kostnader av et lån. Når man kun bruker rentesatsen så kaller vi det for nominell rente, men skal man se den reelle kosten og tar med alt så kaller vi det effektiv rente.

Renters rente

Når man for eksempel har penger på en sparekonto så vil pengene øke hvert år så lenge renten er positiv. Etter et år vil et beløp på 10.000 kr med 5% rente øke til 10.500 kr. Etter 2 år vil ikke beløpet med den samme renten bli 11.000 kr, men 11.025 kr. Årsaken til dette er fordi vi må beregne renten fra det nye beløpet. Dette er hva vi kaller for renters rente.

Fast rente og flytende rente

På noen typer lån så har man fast eller flytende rente. Dette er mest vanlig for boliglån og andre større lån. Med en fast rente så binder man renten for en gitt periode, så lånet ikke blir påvirket av svingninger. Mens med flytende rente så kan renten endre seg og baseres normalt på styringsrenten. Forbrukslån har som regel en fast rente.

Styringsrenten

Styringsrenten er den renten som sentralbankene gir. Dette er hva de private bankene låner for, så derfor vil en flytende rente endre seg dersom styringsrenta endrer seg. Dersom man søker om boliglån, vil renten du får i stor grad bestemmes ut fra styringsrenten. Denne renten vil variere fra land til land og er normalt ikke like viktig for forbrukslån.

I denne videon kan du lære mer om renter:

Hvorfor bør man bruke et forbrukslån kalkulator?

Selv om du kan få hjelp til å finne det beste lånet for ditt behov kan du med en slik kalkulator se hvor mye et lån koster over tid i forhold til hvor lang nedbetalingstid du har og renter. Du vil da kunne se om du kanskje kan godta litt høyere månedlige nedbetalinger og en kortere nedbetalingsperiode så kan du spare ganske mye på de totale utgiftene på lånet.

For noen hundrelapper per måned kan være lettere å avse til fast avdrag enn det er å spare. Og du vil samtidig kunne bli gjeldfri tidligere eller åpne opp for lån til andre ting. Dette gjør nedbetaling på lån til en av de beste formene for sparing.

Hvordan velger man riktig långiver?

Før var det ikke mange alternativer når man skulle søke om lån. De fleste forholdt seg til en av de lokale bankene og dro til en fysisk filial. I dag er man ikke avhengig av de konvensjonelle bankene man har her til lands. Nå kan man søke hos en myriade av långivere på nett. Når man velger mellom långivere så er det flere ting man kan se på, men man bør først å fremst sørge for at man får de beste betingelsene.

For å finne de beste betingelsene er det lurt å få tilbud fra flest mulig långivere før man velger. Selv om det kan være enkelt å søke hos enkelte långivere så vil det bli ganske tidkrevende når man søker hos mange. Heldigvis kan vi hjelpe deg med prosessen hvor vi kan hente inn tilbud fra en rekke långivere og sørge for at du får det beste tilbudet som er mulig.

Oppsummering om forbrukslån kalkulator

I dag finnes det mange verktøy på nett som kan hjelpe deg med å regne ut avdrag og kostnader for et lån. Det kan være store fordeler med å bruke slike verktøy for å få en bedre innsikt og sørge for at man ikke betaler mer enn det man må. Du vil også kunne se om det vil lønne seg med kortere nedbetalingsperiode. Som igjen kan føre til at du sparer mer penger.