Forbrukslån
Forbrukslån

Har man vært i banken og tatt opp et boliglån, og ikke kjenner til hva et forbrukslån egentlig er, så vil man nærmest kunne få hjertestans av den tilsynelatende høye renten. Prosentforskjellen kan være på så mye som 15% mellom disse to lånene, men hvorfor er det egentlig slik?

Banken tar sjanser

Mens et vanlig boliglån ligger på 3-4% i rente, så vil et typisk forbrukslån ha en rente på mellom 15-20%. Det utgjør kanskje store forskjeller, noe som i hovedsak skyldes at banken tar en større risiko når den låner deg et slikt lån. Dette er fordi dette er en lånetype uten sikkerhet, som betyr at du ikke behøver å stille med egenkapital eller annet innskudd for å låne.

På denne måten tar banken en stor risiko, ved å låne deg penger utelukkende basert på inntekten din. Samtidig kan du bruke pengene på hva du vil, der du vet et boliglån vil være tvunget til å bruke de på kjøp av leilighet eller bolig.

Større summer

Dessuten vil boliglån være av såpass store størrelser at banken tjener godt på deg, uansett om renten er ganske mye lavere enn ved et forbrukslån. 4% av kr 100 000 er kanskje ikke så mye, men når vi øker den summen til to millioner så blir kostnadene ganske så store. Derfor er renten også ofte tilpasset lånesummen.