Forbrukslån
Forbrukslån

Det er nok ingen tilfeldighet dersom du opplever at noen du kjenner får bedre renter på forbrukslån enn deg, selv om den samme banken oppgir et mye lavere renteeksempel på nettsiden sin. Det er fordi renten avhenger av personlig økonomi og inntektsnivå – direkte overført betyr dette at det du ser ikke nødvendigvis er det du får.

Slik bestemmes rentenivået

De aller fleste bankselskapene vil gjøre en elektronisk kredittsjekk av deg dersom du søker på et nytt forbrukslån. Dette innebærer at bankene får utlevert informasjon om din betalingskapasitet, lønnsnivå og personlige økonomi, men også andre opplysninger som alder, nasjonalitet og om hvor lenge du har bodd på et aktuelt sted. Alle disse faktorene vil påvirke hva slags rente du får. Du vil mest sannsynligvis få en lavere rente på forbrukslånet ditt dersom du scorer bra på kredittsjekken, mens du får høyere hvis du scorer dårlig.

Refinansiering av lån

Det er viktig å vite at renten ikke vil utvikle seg i samsvar med inntekten din, og derfor er det utrolig viktig at du opplyser banken dersom lønnsnivået ditt forandrer seg. Det vil påvirke renten din enormt dersom du i løpet av to år får utbetalt 200 000 kroner mer i lønn, og i slike tilfeller burde du enten refinansiere lånet hos samme bank, eller søke om ett nytt hos enn annen.