Forbrukslån
Forbrukslån

I perioder opplever alle at økonomien halter litt. Det kan være uforutsette regninger eller en utbetaling som lar vente på seg. I slike tilfeller er forbrukslån eller annen type kreditt en grei løsning. Hva bør man gjøre om dette ikke er forbigående situasjoner?

En uventet krise

Undersøkelser viser at så mange som hver tredje nordmann er villige til å løse en økonomisk krise ved hjelp av et forbrukslån, eller andre typer kreditter. Dette valget viser at mange ikke har en økonomisk sikring om ting ikke går som planlagt. Etter vårt syn er ikke dette problematisk i seg selv, men problematisk om lån forverrer situasjonen. For de som ikke har blitt millionær gjennom spill på casino ennå vil store lån kunne være vanskelige å betjene, og særlig dersom rentene er høye og får kostnadene til å øke mye over tid. Er man derimot flink til å passe på å betale ned kreditten kan man derimot bruke pengene på morsommere ting som å forsøke å vinne pokerturneringer, dersom man unngår følgende eksempel. La oss si du har en regning du ikke kan betale på kr 3 000, og du velger et usikret lån for å dekke denne. Du planlegger å betale dette ned over noen måneder, maksimalt et år. Din økonomiske situasjon viser seg å ikke bli bedret over tid, og du får også problemer med å innfri lånet. I en slik situasjon vil ikke lånet være til hjelp. Refinansiering kan være en løsning i enkelte tilfeller.

Sparing

En av professorene på BI underviser i privat økonomi, og har en ide om hvorfor så mange nordmenn ender med «gjeld over hodet». Hans synspunkter er, at nordmenn dessverre har for stor tro på at ting kommer til å løse seg. Dermed låner de for å løse økonomiske kriser, og satser på at dette skal gå bra. Sparing er ikke like viktig i dag som tidligere, og vi har definitivt et annet syn på forbruk enn tidligere. Færre og færre sparer slik at de har en økonomisk buffer ved behov. Denne holdningen fører fort enkelte ut i gjeldskriser på grunn av forbrukslån (les på Finansportalen om gjeldsproblemer).