Slik fungerer forbrukslån

Vi alle, eller nesten alle, ønsker seg hele tiden et eller annet. Det man ønsker å skaffe seg kan være alt fra en liten ting til et par tusen kroner til kanskje et drømmehjem til flere millioner kroner. Uansett hva man drømmer om eller ønsker å skaffe seg så skal vi vite at det finnes mulighet for å få det til selv om vi kanskje ikke har råd til det der og da.

Det at vi låner penger for å komme oss gjennom livet er selvfølgelig ikke noe nytt. Alle vet at man ikke vil kunne eie noe uten å måte på et eller annet tidspunkt i livet der vi måtte ha lånt penger for å skaffe det vi trenger.

Selv om vi har alt det vi drømmer og ønsker oss, så er det alltid noe man vil ha i tillegg. Har man både hus, bil, båt og hytte, så vil man kanskje ha seg en ferie til varmere strøk siden det er så lenge siden man har tatt seg tid eller råd til ferie på grunn av alle lånene som må betjenes. Men nå føler man virkelig trangen for å bare komme seg bort.

For å få til denne familieferien så må man ha råd, eller man må låne penger for å finansiere det. Dette er fullt mulig å la seg gjøre. Banker og finansselskaper står nesten på rekke og rad og bare venter på å bli valgt ut av oss til å finansiere hva enn vi måtte ha behov for å kjøpe.

Strand

Har man fullt opp med både bolig, båt, bil og hytte så har man garantert mer enn nok av lån. Skal man på ferie kan man dessverre ikke bruke for eksempel et bolig- eller billån til dette formålet. Man er nødt til å søke om forbrukslån.

Hva kan forbrukslån brukes til

Får man innvilget et forbrukslån, så vil ikke banken eller finansselskapet stille oss til veggs å spørre oss om hva vi skal bruke pengene på. De bryr seg rett og slett ikke hva lånet skal brukes til, de er bare opptatt av at de får pengene sine tilbake til avtalt tid.

Dette betyr da at vi som lånetakere står helt fritt til å bruke lånet på hva enn vi måtte drømme om. Vi kan gjerne dele opp lånet slik at halvparten brukes til en velfortjent familieferie, og resten brukes på å for eksempel betale ned kredittkort slik at man slipper mer renter og gebyrer på det, eller en kan kjøpe krypto valuta. Et forbrukslån gir oss mye mer fleksibilitet i forhold til alle de andre lånetypene.

Kriterier for å få et forbrukslån

Banker og finansselskaper setter egen krav og vilkår til lånetakere. Det kan være krav at låner må vær et viss antall år gammel og ha x-antall kroner i inntekt per år, stødig inntekt og mye annet. Likevel er det mange krav som er rimelig likt hos bankene. De kravene som er like for bankene er minimumskravet for at man i det hele tatt skal bli vurdert for et lån. Dette er krav som for eksempel:

  • Fylt 18 år, hos noen banker 20 eller 23 år
  • Ha fast inntekt
  • Ingen betalingsanmerkninger eller inkassosaker

Disse tre kravene er minimum, for at man skal bli vurdert. Selv om man ikke har fast inntekt når man søker, er det fortsatt sjanse for at man kan få innvilget et forbrukslån så lenge man kan stille med sikkerhet. Har man betalingsanmerkninger og inkassosaker, da er sjansen betydelig redusert for å få innvilget lån. Har man anmerkninger så forteller det banken at vi er dårlige betalere, og dårlig betalere ønsker ikke bankene siden et forbrukslån er i utgangspunktet et usikret lån.

Lånebeløp

Siden forbrukslån i utgangspunktet er et usikret lån så kan det variere fra bank til bank hvor mye de kan låne ut. Noen kan ha maks lånebeløp på 100-200 tusen, mens andre kan ha opptil 500 tusen. Som oftest er grensen på forbrukslån opptil 200 tusen.

Ønsker man å låne mer enn dette så må krever banken at man må ha noe å stille med som sikkerhet. Eier man en bolig så godtar som regel bankene det som sikkerhet og lar oss låne et betydelig større beløp, men ikke mer enn verdien på på boligen. Forbrukslån med sikkerhet gir dessuten også bedre rentebetingelser enn et forbrukslån uten sikkerhet.