Forbrukslån
Forbrukslån

Har du søkt om forbrukslån og fått avslag på grunn av en betalingsanmerkning? I såfall burde du få med deg dette. En slik anmerkning blir registrert av de firmaene som inndriver krav på vegne av andre, bedre kjent som inkassobyråer. Dette skjer én måned etter at det har blitt sendt inn rettslig krav om inndriving eller at du har andre utestående krav med manglende betaling. Sistnevnte kan inkludere alt fra forliksdommer, personlige konkurser og manglende trekk for lønn. En betalingsanmerkning kan ha alvorlige følger for den det gjelder, og dermed er det svært viktig å ta hånd om problemene før de når helt frem til rettsvesenet. Slik kan du unngå betalingsanmerkning.

Du får ikke innvilget kreditt med betalingsanmerkning

For eksempel vil det være umulig å få innvilget et forbrukslån dersom du har en betalingsanmerkning stående hos kredittopplysnings byråene. Typisk vil det starte med en enkel inkassosak for et utestående krav (les her om hvordan du kan unngå inkasso). Det er ikke slik at det er forskjell på hvilke krav som fører til en betalingsanmerkning. Det kan være noe så enkelt som en ubetalt mobilregning som går til inkasso men forblir ubetalt. De fleste anmerkningene er fra mobilregninger og regninger fra kortselskapene. Dersom du er privatperson eller eier et enkeltpersonforetak vil det derfra ta én måned fra den datoen inkassobyrået velger å gå rettens vei.

Store konsekvenser

For det første vil du bli sperret ute fra alle former for kredittsøknader, og dette inkluderer telefonabonnement, forbrukslån og andre typer lån som måtte tilbys. Uten mulighet for å ta opp mobilabonnementer, billån og lignende vil du få en svært tøff hverdag, og dersom du eier fast bolig vil en slik anmerkning i verste fall føre til at du kastes ut av hjemmet ditt. En anmerkning blir kun stående i 4 år, men i mellomtiden vil det bli vanskeligere å leve et normalt liv.