Forbrukslån
Forbrukslån

Du har sikkert lest eller om det mange ganger tidligere; den nominelle renten og den effektive renten. Kort fortalt så er den nominelle renten en rente som banken har fastsatt at de skal ha for et forbrukslån. Men, dette er før diverse andre kostnader og forteller deg derfor ikke så mye om hva du må betale for lånet. Det kan gi deg en pekepinn på hvor høyt nivået er hos banken, men skal du vite hva du må betale så må du se på den effektive renten.

Effektiv rente

Denne renten forteller deg nøyaktig hva du må betale for forbrukslånet ditt. Her er alle kostnader inkludert, blant annet etableringsgebyr, termingebyr og andre gebyrer eller kostnader. Ved hjelp av den effektive renten kan du regne ut den månedlige utgiften.

Hva koster et lån?

Det er vanskelig å si på forhånd hvor mye du må betale for et forbrukslån. Noen banker kan tilby en lav rente på 9%, mens andre tar en høyere rente på opp mot 25%. Men, i snitt er den effektive renten på mellom 10-20% for de fleste forbrukslån. Hvor mye nettopp du må betale for et lån, kommer an på bankens vurdering av økonomien din. Når du søker om et forbrukslån vil banken foreta en kredittvurdering av deg. Ut fra resultatet av denne vil de komme med et tilbud om lån og renten du må betale. De med høy inntekt kan få tilbud om en rente i det lavere sjiktet. Mens de med en lavere inntekt ofte må betale en rente som er noe høyere. Sørg alltid for å hente inn flere tilbud, slik at du kan finne det lånet som gir deg den laveste, effektive renten.