Forbrukslån
Forbrukslån

Når du søker om forbrukslån, så er det langt fra sikkert at du får den renten som er oppgitt som eksempelrente hos banken selv. Dette fordi at banken vurderer hver enkelt søker utfra deres økonomi og andre leveforhold, slik at du og kollegaen din kan få helt forskjellig rente på forbrukslånet hos samme bank.

Slik fastsetter de renten

For når du søker om forbrukslån (se forsiden for mer informasjon om lån uten sikkerhet), så blir dine registrerte data hos ulike selskaper sjekket. Det innebærer en kredittsjekk hos et kredittbyrå og en sjekk av inntekten din hos Skatteetaten. I USA har det blant annet blitt kjent at bankene har sjekket Facebook og venner/familie av søkere, for å finne ut om de er dårlige betalere, men noe slikt er ikke kjent i Norge.

Deretter blir renten fastsatt på bakgrunn av opplysningene, som i hovedsak baserer seg på inntekt, bosituasjon, sivilstatus, alder og andre faktorer som kan være av risiko for banken når de skal gi deg et forbrukslån.

Du kan få bedre rente etter hvert

Renten vil ikke forandre seg automatisk under lånetiden, men dersom din økonomiske situasjon forandrer seg til det bedre mens du betaler tilbake lånet, så kan du søke om å refinansiere det. Da vil du bli vurdert på nytt, og kanskje vil du kunne få en mye bedre rente på forbrukslånet enn hva du hadde fra før.