Forbrukslån
Forbrukslån

Et av de spørsmålene vi får oftest når det kommer til forbrukslån, er hva nominell og effektiv rente egentlig betyr. Som huskeregel kan du tenke på at det kun er den effektive renten som betyr noe for deg, ettersom det er denne som gir et reelt bilde på hva du faktisk må betale i kostnader for lånet.

Dette betyr nominell rente

Den nominelle renten er som oftest den banken vil reklamere for i annonser for forbrukslånet. Dette er renten som de selv har fastsatt, og den kan være så lav som 7% for et typisk forbrukslån (les mer på www.SammenlignForbrukslån.no).

Renten følger markedet, og kan således øke dersom det skjer noe, men det er også mulig å binde renten slik at den holder seg fast uansett endringer i markedet. Men selv om den nominelle renten virker overraskende lav for et forbrukslån, så fastsettes den individuelt, og det er dermed ikke sagt at du får en såpass lav rente som du først antok.

Dette betyr effektiv rente

Men den nominelle renten kan du egentlig bare glemme, ettersom det er den effektive renten du må se etter. Det er denne som avgjør hvor mye du egentlig må betale for lånet, ettersom den også inkluderer de gebyrene som kommer i tillegg. Derfor bør du ikke la deg lure av den nominelle renten, ettersom den faktisk ikke gir et reelt bilde på hva et forbrukslån egentlig vil koste deg.