Forbrukslån
Forbrukslån

Hadde det ikke vært greit dersom noen hadde tilbudt seg å låne deg de pengene du trenger – uten at de skulle ha noe igjen for det? Det vi kan bekrefte allerede nå er at, slik fungerer det ikke. Dersom du skal låne penger hos en bank så må du regne med å betale relativt fett i renter og gebyrer.

Rentekostnader

Det som først og fremst koster deg med et forbrukslån, er rentene til banken. Det er umulig å si nøyaktig hvor mye du blir nødt til å betale, men den nominelle renten (før gebyrer og så videre) hos norske banker ligger mellom 7 til 21 prosent. Denne fastsettes på bakgrunn av din egen inntekt, og er altså individuell.

Termingebyr

Ikke nok med at banken skal ha renter av deg, men de skal også ha en liten sum hver gang du betaler en faktura til de. Dette kalles for termingebyr og påløper vanligvis hver måned. Summen varierer fra bank til bank, men ligger ofte mellom 30 til 80 kroner.

Etableringsgebyr

Det dyreste gebyret du betaler for å ta opp et forbrukslån, er etableringsgebyret. Det ligger vanligvis på rundt tusenlappen, og kan i tillegg være 1 prosent av lånebeløpet. Med andre ord skal noen banker ha så mye som kr 4 000 fra deg hvis du tar opp et skikkelig stort lån. Husk at dette gebyret kan føres i selvangivelsen, og gi deg fradrag på skatten.