Forbrukslån
Forbrukslån

Hvis du trenger et lån, så lurer du kanskje på hvem som kan få et forbrukslån? I utgangspunktet kan alle myndige personer få dette, men de ulike bankene har gjerne visse minimumskrav som må oppfylles for at de i det hele tatt skal vurdere din søknad. Hvorfor er det slik? Svaret er enkelt, i følge loven skal det ikke lånes ut penger til personer som ikke med stor sannsynlighet kan betale tilbake i henhold til avtalt nedbetalingsplan. På den måten er forbrukere sikret mot å få for høy gjeldsgrad, og bankene har større sikkerhet for å få pengene sine igjen!

Vanlige minimumskrav

Alder – Som nevnt over så kan i utgangspunktet alle myndige personer få et lån uten sikkerhet, men banker/finansselskaper opererer gjerne med en minimumalder på 23 eller 25 år. Det finnes selvfølgelig unntak, hos Bank Norwegian er aldersgrensen 18 år, men sjansen er liten for at søknaden blir innvilget for såpass unge personer.

Inntekt – De aller fleste låneselskapene krever at du har fast inntekt, og dette må selvfølgelig dokumenteres ved å fremvise siste lønnsslipper og/eller siste ligning. Det holder vanligvis ikke å være vikar eller lignende, du må være fast ansatt. Inntekten må også være på en viss størrelse, gjerne kr 150 000 – kr 200 000. Uansett, dette er ganske logisk, skal du ha et forbrukslån, så må du også ha penger til å betale tilbake gjelden!

Statsborgerskap – Som regel kreves det at du er norsk statsborger for at en søknad skal vurderes, ellers kan det ofte bli vanskelig for låneselskapene å få pengene tilbake. I noen tilfeller holder det at du har bodd i Norge de siste 3 årene.

Historie – Det sier seg selv, men du kan ikke ha aktive inkassosaker eller betalingsanmerkninger hvis du ønsker et forbrukslån. Hvis du har en historie som «dårlig betaler», så øker dette risikoen for utlånerne. Uansett, hvis du har denne typen betalingshistorikk, så bør du heller ikke ta opp lån uten sikkerhet, det er bedre å ordne opp i problemene.

Andre faktorer

I tillegg til minimumskriteriene, så opererer bankene/finansselskapene gjerne også med andre faktorer når din lånesøknad skal vurderes, og dette er informasjon som må oppgis i din søknad. Dette kan for eksempel være antall år på nåværende adresse, antall barn, antall år i nåværende jobb osv. Uansett, all denne informasjonen brukes til å vurdere om du er skikket til å betjene et forbrukslån, det er nemlig ikke alle som er det!