Forbrukslån
Forbrukslån

De som ber om et forbrukslån må vise frem dokumentasjon på inntekt og gjeld. Hvor mye penger man kan bruke på å betale ned gjelden kalles betalingsevnen. For å få en bedre oversikt over betalingsevnen vil som regel inntekten sammenlignes med den totale gjelden. Å låne ut penger er forbundet med risiko, og det er slik at de låntakere med høyest risiko må betale mest. Dersom man har god inntekt og lav gjeld vil man derfor betale mindre i renter. Dette kan ha stort utslag så fort man får med seg en medlåntaker som kan stå ansvarlig for å dekke lånet dersom noe skjer.

Husk å skrive en kontrakt

Forbrukslån som tas opp av partnere brukes gjerne på felles aktiviteter eller ting som kommer begge parter til gode. Eksempler på dette er når fryseren kjøleskapet ryker eller man bestemmer seg for å pusse opp badet. Siden det kommer begge til gode er det viktig å ha dette skritflig, og gjøre det klart hva som tilhører hvem. En skriftlig avtale gjør det lettere å sortere eiendeler dersom man skulle skille lag eller bestemme seg for å gå hver sin vei. Man skal alltid ta forbehold hvor enn stabilt et forhold virker til å være.

Såpass mye kan du spare

Banker vurderer flere faktorer i det man søker om forbrukslån, og et av disse er gjeld til inntekt ratioen. Dette taller finner man ved å dele den totale gjelden på den totale inntekten. For eksempel om man sitter med kr 1 000 000 i gjeld og kr 500 000 i inntekt, vil ratioen bli 2:1. Desto mer denne ratioen faller, vil man se at lånet blir billigere og rentenivået mer rimelig.