Forbrukslån
Forbrukslån

Når du undersøker prisene på forbrukslån hos de ulike utlånerne er det den endelige summen du må fokusere på. Som oftest blir du informert om nominell og effektiv rente, samt ulike gebyrer. Den effektive renten er den du skal se på, men det er ikke den effektive renten du kan trekke av på skatten. Det er fordi den effektive renten også består av avgifter og gebyrer. Den nominelle renten derimot er grunnlaget for skattefradrag.

Et forbrukslån på kr 50 000

Med et forbrukslån på kr 50 000 kommer du lang vei, men hvor mye koster egentlig et slikt lån? La oss bruke et eksempel fra Sparebanken Vest. Blir vi innvilget et lån på kr 50 000 vil vi få en effektiv rente på 21,88%. Denne renten inneholder altså bankens etableringsgebyr samt andre gebyrer og avgifter. Den nominelle renten er på 16,55% og 28% av den nominelle renten kan vi trekke av på skatten. Dette eksempelet gjelder for en nedbetalingstid på 3 år. Per måned må vi da ut med kr 1 806.

Søk flere steder

Eksempelet ovenfor er kun et eksempel. Søker du om å få et forbrukslån hos Sparebanken Vest, kan det hende banken faktisk gir deg en litt annerledes utregning. Dette fordi utlånerne vurderer hver eneste søknad individuelt, din privatøkonomi har altså innvirkning på bankens tilbud til deg. Du kan søke og motta tilbud fra utlånerne helt kostnadsfritt. Derfor bør du søke om det ønskede beløpet flere steder. Kun på den måten får du helt konkrete grunnlag som du kan ta en avgjørelse ut i fra. Husk uansett at slike lån ikke er billige.