Forbrukslån
Forbrukslån

Slenger du inn en søknad om å låne penger hos en bank, så kan du garantere at de ønsker å gjøre en liten bakgrunnssjekk av deg først. Det vanligste er å gjøre det i form av en kredittsjekk, der du sjekkes opp mot et register som har lagret alle data om dine tidligere lån og avtaler.

Slik fungerer det

Det som da skjer, er at all info om din betalingsevne er lagret i et register som banken har tilgang til. De ulike bankene har litt forskjellig praksis på hvordan du vurderes, men de fleste bruker en skala som går fra 1 til 100 poeng. Jo nærmere én-tallet du befinner deg, jo mindre sjanse har du for at du får innvilget søknaden om lån.

De fleste over 30 poeng er «godkjente» av banken, og passerte dermed kredittsjekken. Årsaker som kan gjøre at du ikke slipper igjennom, er at du har misligholdt tidligere låneavtaler eller ikke betalt regningene dine.

Andre momenter

Kredittscoren fastsettes dessuten også av ting du ikke har kontroll over, som for eksempel din alder. Du mister også poeng hvis du bytter adresse ofte, eller har inntekt som går i store bølger. Da kan et forbrukslån være langt unna. Det samme gjelder for de som har hovedinntekt fra enkeltmannsforetak, noe som heller ikke taler til din fordel for lånesøknaden.