Forbrukslån
Forbrukslån

Utlånere opererer med ulike renter, avgifter og gebyrer. Det er helt nødvendig at du får full oversikt over hva disse kostnadene betyr helt konkret for deg. Det er nemlig slik at utlåner kan ha gunstige betingelser hvis du velger en bestemt form for nedbetaling eller bruk av ditt lån. Nominell rente kan for eksempel kun løpe når du benytter deg av lånet. Termingebyr er som regel månedlige, hvor lenge skal du så betale tilbake på lånet?

Et komplisert regnestykke

Søker du om et forbrukslån, vil utlåner i de fleste tilfeller sende deg et tilbud elektronisk i løpet av kort tid. Nå er det viktig at du vurderer dette tilbudet nøye. Kanskje du kunne fått et bedre tilbud fra en annen bank? Hvor mye må du faktisk ut med i termingebyr når lånet skal tilbakebetales over f.eks. 5 år? Hvor høy er den nominelle renten? Du kan nemlig trekke av 28% av rentekostnadene på skatten. Hvordan passer dette lånet til din private økonomi og livssituasjon?

Et mindre forbrukslån

Det er ikke alltid vi trenger så mye for å realisere en drøm eller kanskje bare få hodet over vann. Vil du ta opp et lån på kr 10 000 hos DnB, får du en effektiv rente på hele 34,31% hvis du velger å betale tilbake lånet over ett år og seks måneder. Dette gir deg en månedlig tilbakebetalingssum på kr 696, en sum mange kan leve med. Størrelsen på det månedlige beløpet bestemmer du selv, men minstebeløpet er 3% av utestående saldo. I dette tilfellet betyr det at du må ut med minst kr 200 i måneden. Vi har altså her en høy effektiv rente, men en rimelig månedlig utgift.