Forbrukslån
Forbrukslån

Forbrukslån har blitt en av de mest populære låneformene i Norge. Lønnsfesten de siste årene har gitt oss mer å rutte og dermed bedre kredittverdighet. I takt med at folk tjener mer penger har bankene også økt utlånsmengden betraktelig. Det som gjør forbrukslån så attraktivt er at alle har rett til å trekke 27 % av kostnadene til renter på skatten. Det betyr at man får et fradrag for de rentene som betales på forbrukslånet. Likevel er det viktig at man ikke ser seg blind på dette, men også husker på at det ofte ligger flere kostnader i prisen.

Etableringsgebyr på forbrukslån

De fleste utlånere som tilbyr forbrukslån krever det som kalles et etableringsgebyr. Norge har relativt god konkurranse mellom bankene, og av den grunn er dette gebyret vanligvis ganske lavt. Man kan regne med kostnader mellom 250-1500 kroner for å etablere forbrukslånet, og det avhenger av hvilken bank du bruker samt hvor mye du ønsker å låne. Som regel betaler man et lavere etableringsgebyr for de minste lånesummene, men ikke nødvendigvis. Santander har et forbrukslån på inntil kr 70 000 der du slipper etableringsgebyr. Vi håper de andre bankene kommer etter!

Andre kostnader

De som låner ut penger til forbrukslån vil ofte også inkludere det som kalles for en termingebyr. Enkelt forklart er dette en samlebetegnelse for de kostnadene utlåner har i forbindelse med månedlig fakturering og drifting av lånet. Dette gebyret er som regel lavt og ligger på omkring kr 50 hos de som bruker det. Likevel kan dette få store utslag dersom lånet går over lenger tid. For eksempel, dersom du låner kr 100 000 med nedbetaling over 5 år vil termingebyret bli kr 50 x 12 x 5 = kr 3 000. Dette er mye penger i seg selv, men likevel ikke den største utgiften. Enkelte banker lar deg velge fakturaformer der du unngår dette gebyret helt.