Forbrukslån
Forbrukslån

Lurer du på noe omkring et forbrukslån? Det kan være mange ord og begreper som man ikke bruker i hverdagen. Det er for eksempel ikke alle som vet forskjellen på nominell rente og effektiv rente. Gjør du? Uansett, det er viktig å være bevisst på alle uttrykkene som brukes, dette gjør deg nemlig i stand til å finne billige forbrukslån med de beste betingelsene! Vi gir deg forklaringer på alle begrepene som brukes.

Lånegrense: Forklarer kanskje seg selv, men dette er maks antall penger du kan låne hos banken. Enkelte forbrukslån strekker seg opp til 360 000 kroner, som yA Bank, men de krever at du har en minimum årsinntekt.

Nominell rente: Dette er den faste renten som lånet har. Den kan være på for eksempel 10%, og da koste deg kr 10 000 på ett år hvis du skal låne kr 100 000 (og betale ned).

Effektiv rente: Den effektive renten brukes vanligvis om et lån. Dette er den nominelle renten plusset på alle kostnader, som termingebyr og etableringsgebyr, slik at dette er prisen du ender opp med å betale i renter.

Termingebyr: Ved hver innbetaling må du betale noen kroner ekstra. Vanlige forbrukslån krever mellom kr 30-50 hver termin.

Etableringsgebyr: Et gebyr banken tar for å opprette lånet for deg. Vanligvis mellom kr 500 – 1000, men det er også vanlig å ta en prosent av lånesummen.

Nedbetalingstid: Hvor mange år du kan bruke på å betale tilbake pengene du har lånt. For et forbrukslån er nedbetalingstiden vanligvis opptil 12 år, mens noen strekker seg enda lengre. Husk at jo lengre tid du bruker, jo dyrere blir det (mer renter).