Forbrukslån
Forbrukslån

Du har sikkert hørt om forbrukslån, altså lån uten sikkerhet hvor du kan bruke pengene til akkurat det som passer deg best? Uansett, det er jo ingen hemmelighet at disse lånene ikke akkurat er billige i forhold til annen typen finansiering, men likevel er det utrolig mange nordmenn som har benyttet seg av denne låneformen! På grunn av dette er det naturlig å spørre seg om rentene virkelig er så skyhøye som mange vil ha det til? Et svar på dette spørsmålet vil være både ja og nei, dette fordi det er så stor variasjon mellom hvilke betingelser du får hos de ulike lånegiverne!

De beste forbrukslånene

For å starte i den positive enden, så kan vi nevne noen av de beste forbrukslånene i Norge, og hvilken rente du kan forvente! For eksempel, så kan yA Bank tilby forbrukslån med en årlig effektiv rente (nominell rente pluss eventuelle gebyrer som etableringsgebyr og termingebyr) på 16,56%, og GE Money Bank kan tilby slike lån med rente på 16,84%, dette er de vanligste utlånsrentene ved et låneopptak på kr 65 000 over 5 år. Uansett, sett i forhold til boliglån er disse betingelsene svært dårlige, men en må tenke på at det ikke er nødvendig med sikkerhet for å låne disse pengene, og da er det ikke så galt med rente på 15-20% (bankene har jo faktisk en del høyere risiko!). Du bør legge merke til at betingelsene på ditt lån settes etter en individuell kredittsjekk, så det kan være noen variasjoner fra person til person!

Lån med dårlige betingelser

I den andre enden finner du forbrukslån med absurde renter, dette er gjennom såkalte mikrolån fra selskaper som Folkia og TrustBuddy. Effektiv rente på denne typen lån kan faktisk være på flere tusen prosent(!), men i kroner og øre er ikke summene så store. For eksempel, velger du å låne en tusenlapp fra førstnevnte selskap i én måned, så er den effektive renten på 5641%, noe som de fleste vil reagere på, men kostnadene totalt er «kun» på kr 395! Men ja, en kan trygt si at dette er skyhøye renter!

Så hva er konklusjonen?

En kan si at rentene på forbrukslån er relativt høye, men dette er nok prisen det koster for å låne penger uten sikkerhet! Det er opp til hver enkelt å vurdere om prisen er verdt å betale, men det er også viktig å være på vakt, det er jo lett å havne i en gjeldsspiral om en har for mye forbruksgjeld! Vedrørende mikrolån, så er det nok smartest å styre unna, da er det mye bedre å låne fra venner/familie om den muligheten finnes!