Forbrukslån
Forbrukslån

En ny bil kan fort koste mange hundre tusen kroner, og bankene stiller høye krav til egenandel, ofte opp mot 35% av totalprisen. Denne egenandelen kan altså komme opp i titusenvis av kroner, og for mange vil et forbrukslån være veien å gå for å kunne hjelpe til med å realisere drømmen om sin egen bil (se forsiden for oversikt over alle lån).

Forbrukslån som egenandel

Å eie sin egen bil er både forbundet med nytte og luksus. Å ha friheten til å reise dit man selv vil, når man vil det, er noe som føles grunnleggende for alle mennesker. Denne friheten kan man realisere ved å kjøpe sin egen bil, men det er ikke alltid like enkelt. Med egenandelskrav på opptil 35% ved kjøp av bil, krever det at man har veldig mye penger disponibelt på konto. Det er også flere kostnader ved kjøp av bil som man trenger disponibel kapital til, blant annet til forsikring og ekstra utstyr. Et forbrukslån kan du ta opp uten sikkerhet, og det gir deg derfor muligheten til å betale din egenandel til banken slik at du kan realisere drømmen om egen bil.

Betal ned forbrukslånet først

Selv om billån har generelt høyere renter enn boliglån, er det en relativt liten investering som de aller fleste klarer å betjene. Dersom du har tatt opp forbrukslån for å betale egenandel på ditt bilkjøp, vil rentekostnaden på forbrukslånet være den største kostnaden på lånet ditt, selv om summen er mindre enn det du har lånt av banken. Derfor lønner det seg å prioritere å betale ned forbrukslånet før du betaler ned banklånet, slik at din nye bil ikke blir dyrere enn forventet. For å spare deg for ekstra kostnader, bør du på forhånd sette opp en betalingsplan, slik at du vet at du kan betjene begge lånene og betale ned så snart som mulig.