Forbrukslån
Forbrukslån

Det er ikke til å komme fra at enkelte lån kan bli svært kostbare. Derfor er det viktig, at man sjekker nøye når man tar opp lån, slik at en får det så rimelig som mulig. Mange ganger hender det at man tar opp mer i lån enn man trenger, da man tror det skal bli billigere. Er dette egentlig sant?

Smålån kontra forbrukslån

Overskriften blir egentlig ikke helt riktig, da smålån også er forbrukslån. Forskjellen ligger egentlig kun i lånesummen, ellers er betingelser og vilkår rimelig like. Den største generelle forskjellen ligger i nedbetalingstiden på lånene. Smålån på kr 20 000 betales raskere enn et forbrukslån på kr 250 000. Det er også her forskjellen i de totale utgiftene vil ligge. Et smålån med en høy rente kan faktisk bli rimeligere, enn et stort lån, på grunn av lav nedbetalingstid. Det høres kanskje ikke helt logisk ut, at høy rente gir lavere kostnad, men det er faktisk det. Dette da denne renten løper over kort tid. Selv en lav rente vil over mange år bli rimelig mye penger.

Forskjellen i kroner og ører

Ser vi på de totale utgiftene ved et smålån pr år, og sammenligner med et større lån, ser man raskt hvorfor smålån ikke blir dyrere. Santander Consumer Bank kan gi deg smålån og større forbrukslån. Et smålån med en middels effektiv rente (14,9%) gir på et år kr 1 648 i ekstra utgifter. Forbrukslån i samme bank på kr 200 000 (rente 12,08%) gir en årlig ekstrakostnad på kr 14 312. En betydelig forskjell! Derfor bør du ikke ta opp mer lån enn hva du faktisk har behov for, samt betal ned så raskt som mulig.