Forbrukslån
Forbrukslån

Det kan jo diskuteres om forbrukslån (SNL om lån) er bra eller et onde. Det kommer helt sikkert an på hvem man spør. For de som av ulike årsaker har behov for finansiering, så er et forbrukslån bra slik at man kan få løst et økonomisk problem eller komme i gang med et prosjekt i boligen. Men det er liten tvil om at også er en medvirkende årsak til at mange bruker mer penger enn det de burde og derfor får problemer.

Det er fordeler og ulemper

Fordelen med et forbrukslån er at det ikke er noen begrensninger på hva de kan brukes til. Det betyr at uansett hvilket behov du måtte ha, så kan du bruke et forbrukslån som en løsning. Det er samtidig også en ulempe om vi skal se på det faktum at mange kommer i gjeldsproblemer fordi lånet blir brukt til rent forbruk. Dette er en medvirkende årsak til at mange får gjeld som kanskje kunne ha vært unngått om det var noen begrensninger på bruken av et forbrukslån.

En annen fordel er at du ikke trenger å stille sikkerhet for et forbrukslån. Utvalget av banker som tilbyr slike lån er også veldig stort, noe som er med på å skape konkurranse, og det betyr igjen at renten blir presset nedover. Et stort utvalg av lånetilbydere og mange reklamer for lån gjør at fristelsen til å søke om lån blir stor.

Bruk et forbrukslån med omtanke

Om du må søke om et forbrukslån, så bruk lånet med omtanke. Det finnes mange ting å bruke et lån til og det kan være nødvendig for mange. Sjekk at du har råd til å betale lånet tilbake med renter og ikke søk om et større lånebeløp enn det du trenger. Før du signerer på lånedokumentene, så få flere tilbud. Det kan være stor forskjell på rentenivået hos de ulike bankene og et lån på kr 100 000, som du skal bruke til å pusse opp det gamle kjøkkenet med, kan bli mange tusen kroner dyrere om du må betale 16 % i rente i stedet for 13 %. Derfor lønner det seg å søke hos flere ulike banker eller gjennom en låneformidler.