Forbrukslån
Forbrukslån

Tok du opp lån mens du studerte, og har du noen millioner i gjeld til den boligen du nå eier? I så fall er du ikke alene – det er situasjonen også for flere hundre tusen andre nordmenn. Det er nødvendigvis ikke noe problem, men dersom man også har et forbrukslån og ikke prioriterer det, så kan det bli dyrt.

Forbrukslån koster mest

De fleste vil av naturlige årsaker kvitte seg med den minste gjelden først, slik at man har ett lån mindre å tenke på. Kanskje er studielånet mindre enn det forbrukslånet du har, og følgelig vil det virke fristende å betale ned det først. Men det er kanskje det dummeste du gjør. Først og fremst så har både studie- og boliglånet langt lavere rente enn forbrukslånet ditt, og følgelig er kostnadene mye mindre. I tillegg har man få rettigheter dersom man skulle få betalingsproblemer med et forbrukslån.

Prioriter alltid kortsiktig gjeld

Et forbrukslån er ment som et lån som man skal betale ned relativt kjapt. Det viser også den korte nedbetalingstiden man har på et slikt lån – i alle fall når det kommer til de mindre summene. Følgelig anbefaler vi alltid at man prioriterer kortsiktig gjeld som forbrukslån og kredittgjeld når det kommer til nedbetaling. Innen du har kvittet deg med denne gjelden, så bør du betale minsteavdrag på de andre lånene dine.