Forbrukslån
Forbrukslån

I prosessen med å søke forbrukslån er det vanlig å bli kredittsjekket (hva betyr det?). Denne sjekken vil vise om man har aktive betalingsanmerkninger. Mange tror at betalingsanmerkninger vil være der for alltid. Dette er ikke korrekt! Betalingsanmerkninger skal slettes, enten ved betaling eller ved tidsfrist. Dette er inkassobyrå/kredittopplysningsbyrå sitt ansvar, men det er greit å ha en oversikt selv også. I hvert fall for hvordan den kan slettes.

Oppretting og sletting av betalingsanmerkning

Det er bestemte regler som skal følges for betalingsanmerkninger. Det gjelder både hvordan man får den og hvordan de slettes. Skulle det vise seg ved en sjekk at du har en betalingsanmerkning bør det sjekkes om den er riktig. Kanskje har du tidligere fått en ved veldig sent betalte forbrukslån? Slik skapes betalingsanmerkninger. Dette gjelder for sletting av betalingsanmerkninger; er kravet innløst skal anmerkningen slettes umiddelbart. Er kravet ikke innfridd skal den slettes automatisk etter 4 år. Det man kan være oppmerksom på om man tidligere har hatt et inkassokrav er, at inkassokrav fører ikke automatisk til en betalingsanmerkning. Har du betalt et slikt krav innen 30 dager skal det ikke føre til betalingsanmerkning.

I forkant av et forbrukslån – bli kvitt betalingsanmerkninger

Det kan være smart å sjekke på egen hånd om en har aktive betalingsanmerkninger. Har du så en aktiv betalingsanmerkning, som er korrekt, er utveien å løse inn kravet. Da skal anmerkningen slettes. Viser det seg at den ikke er rett må inkasso/kredittopplysningsbyrå kontaktes. Les her om veien ut av betalingsproblemer. Saken legges frem for det eventuelle byrået, og det er de som da skal sjekke riktigheten av dette. Det uavhengig av om det er tidligere krav som er betalt, eller krav eldre enn 4 år. I noen få tilfeller kan det være vanskelig å nå frem med henvendelser som dette. Da er det greit å minne byråene om at en kan gå videre med saken; gjennom datatilsynet eller finanstilsynet.