Forbrukslån
Forbrukslån

I jungelen av “gode” forbrukslån kan det være vanskelig å se hva som skiller lånene fra hverandre, spesielt hvis man ikke er klar over hva de forskjellige begrepene betyr. Dette er en liten innføring for deg som skal søke lån.

Nominell og effektiv rente

For forbrukslån (klikk her for å lese mer om slike lån) er det vanligst å se på den effektive renten, ettersom det er denne som sier hvor mye du betaler. Den baserer seg på den nominelle renten, som er fastsatt av banken, og er et prosentvis beløp av lånesummen. Legger man til gebyrer og andre kostnader får man den effektive renten, som for et godt forbrukslån ligger på 15-17%.

Etableringsgebyr

Bankene skal ha betalt for hvert lån du tar opp, dermed lønner det seg ikke å ta opp flere smålån. Ofte er dette gebyret på en fast sum opp mot 1000kr, mens andre tar for eksempel en prosent av beløpet. Førstnevnte lønner seg for store lån, mens sistnevnte for små lån.

Nedbetalingstid

Vanligvis får man 10 år eller med på å betale ned et forbrukslån, men noen strekker seg helt opp til 15 år. Vi gjør dog oppmerksom på at et lån av denne typen vil bli svært dyrt hvis du venter så lenge med å betale ned, så da bør du heller se på en utvidelse av boliglånet ditt.